Na jubilejní 10. ročník Opavského páva se přihlásilo rekordních 214 filmů

Mezinárodní festival studentských filmů Opavský páv se vrací do původního jarního termínu. Ve dnech 16. až 18. května 2023 návštěvníkům nabídne filmové projekce z celého světa a doprovodný program v podobě přednášek, workshopů, komentovaných projekcí, autorských čtení či koncertů.

Festival pořádaný Ústavem filmové, televizní a rozhlasové tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě zahájí 16. května projekce teenagerské filmové komedie Párty Hárder: Summer Massacre, po které bude následovat debata s jejími tvůrci. Návštěvníci ale mohou už 15. května zavítat do centra UniPoint v OC Breda&Weinstein, kde se mohou nechat vyfotit v některé z ikonických filmových scén.

Hlavní program bude probíhat v prostorách fakulty na ulici Hauerova 4 a část doprovodného programu se uskuteční v opavském Café Evžen a Sadech Svobody.

Do soutěže festivalu se přihlásilo rekordních 214 snímků z celého světa. „Přihlásily se filmy např. z USA, Kanady, Brazílie, Mexika, Jižní Koreje, Chile, Francie, Finska, Velké Británie, Švýcarska či Íránu. 37 z nich postoupilo do užšího výběru, který účastníci festivalu uvidí v rámci soutěžních projekcí,“ upřesňuje Monika Horsáková, vedoucí pořádajícího ústavu. Filmové snímky soutěží v sedmi kategoriích – Hraný film, Krátký hraný film, Dokument, Vzdělávací film, Hudební video, Animovaný film a Experimentální film. Svou cenu udělují také Asociace českých kameramanů a diváci.

O vítězích rozhodne festivalová porota, do které v letošním roce usedne režisér a kameraman Tomáš Klein, producent Matěj Paclík, producent a režisér Vladimír Mráz, dramaturgyně a scenáristka Irena Kocí, režisér a střihač Tomáš Polenský, dokumentaristka a publicistka Monika Horsáková, proděkanka VŠMU Jana Keeble a scenárista, dramaturg a podcaster Jan Jindřich Karásek.

V rámci doprovodného programu jsou pro návštěvníky připraveny profesní workshopy a přednášky, Jiří Slavičínský z RadioDogs se bude věnovat radiodokumentu, Jana P. Francová umění, vycházejícímu z nových technologií, Marek Malůšek přiblíží vztah mezi fotgrafií a dalšími oblastmi umění, Jan Jindřich Karásek se zaměří na horor a kurátorka centra současného umění LAZNIA v Gdaňsku Jola Woszczenko přiblíží vztah filmu k divadlu, tanci a architektuře. Workshopy jsou tradičně připraveny i pro studenty středních škol, kteří si budou moci 16. května vyzkoušet práci v televizním studiu, technologii klíčování, výrobu fotogramů, plastelínovou animaci nebo malování světlem.

Na své si přijdou i milovníci literatury, pro které organizátoři připravují Slam poetry a křest audioknihy České pivní pohádky. Nebude chybět ani vernisáž fotografií Jana Pikouse v Galerii Hauerova 4. Na konci každého dne se mohou návštěvníci těšit na koncert a afterparty. Vystoupí například Kengee, kapela Moře dní nebo DJ Leafur.

Na své si přijdou i soutěživé duše. Kromě tradičního turnaje v e-sportu proběhne také audiovizuální kvíz.