Hlavní cenu 10. ročníku festivalu Opavský páv si odvezl film Ostrov svobody

Závěrečným třetím dnem vyvrcholil 10. ročník mezinárodního festivalu studentských filmů Opavský páv. Hlavní cenu festivalu si odnesl film Petra Januschky Ostrov svobody z Univerzity Tomáše Bati. Film zvítězil také v kategorii hraných filmů a získal rovněž Cenu Asociace českých kameramanů.

Uspěly také dva domácí snímky, a to v kategorii Krátký hraný film (do 10 min.), v níž zvítězila Kateřina Nguyenová s filmem Labyrinth, a v kategorii Vzdělávací film/Film popularizující vědu a techniku, kde zabodovali Radek Barták, Jaroslav Vůjtek a Jakub Střelec se snímkem Ostrava v důchodu. Cenu diváků si odnesl animovaný snímek Honora Price Zuman z britské National Film and Television School. Festivalová porota letos poprvé udělila také Zvláštní cenu poroty, a to kanadskému dokumentárnímu snímku Fragments režisérky Mary-Lou Béland.

Ještě před závěrečným vyhlášením nabídl třetí den festivalu prezentaci Jolanty Woszczenko s názvem The relation of a moving image with theatre, dance and architecture on the example of the IN OUT Festival, jejíž součástí byla projekce snímků uvedených v rámci gdaňského festivalu IN OUT, a také poslechový workshop audio dokumentu Ivanův deník Jiřího Slavičínského z Radiodogs.cz.

Závěrečný večer zahájila vernisáž jedné z nejvýraznějších osobností liberecké fotografické školy 60. let – Jana Pikouse, kterou kurátorsky připravil jeho syn Šimon Pikous. Po vyhlášení vítězů si diváci mohli vychutnat originální multimediální performanci propojující zvuk, pohyb, film i scénografii a princip Laterny magiky v podání skupiny SKOVKA. Závěrečná afterparty se pak nesla v rytmu show DJ Leafoura.

Kompletní výsledky festivalové soutěže:
Nejlepší animovaný film – Nikolett Fábián: Resting Fog (Maďarsko)

Nejlepší videoklip – Adrián Suchowolski: Don’t Say Sorry (Španělsko)

Nejlepší experimentální film – Carlos Velandia: Woman as Image, Man as Bearer of the Look (Kolumbie)

Nejlepší vzdělávací film/film popularizující vědu a techniku – Radek Barták, Jaroslav Vůjtek, Jakub Střelec: Ostrava v důchodu (Česko)

Nejlepší dokumentární film – Marie-Lou Béland: Fragments (Kanada)

Nejlepší krátký hraný film – Kateřina Nguyenová: Labyrinth (Česko)

Nejlepší hraný film – Petr Januschka: Ostrov svobody (Česko)

Cena Asociace českých kameramanů – Filip Blažek: Ostrov svobody (Česko)

Cena diváků – Honor Price: Zuman (Velká Británie)

Zvláštní cena poroty – Marie-Lou Béland: Fragments (Kanada)

Hlavní cena festivalu – Petr Januschka: Ostrov svobody (Česko)