6. ročník nabídne opět filmy z celého světa

Do 6. ročníku mezinárodního festivalu studentského filmu Opavský páv přihlásilo své filmy 131 tvůrců. Vítěze, který získá zbrusu novou cenu, poznáme 16. května 2019.

OPAVA – Přípravy na v pořadí již šestý ročník mezinárodního festivalu studentského filmu Opavský páv vrcholí. Uskuteční se 14. až 16. května 2019 a jeho centrem se opět stane nově zrekonstruovaný areál Slezské univerzity v Opavě na Hauerově ulici č. 4.

Do festivalové soutěže se přihlásilo 131 snímků ze všech světových kontinentů (s výjimkou Antarktidy) – vedle českých a slovenských tvůrců o festival projevili zájem filmaři z Polska, Maďarska, Singapuru, Austrálie, Belgie, Japonska, Izraele, USA, Tchai-wanu, Nizozemska, Portugalska, Velké Británie, Kanady, Španělska, Rakouska, Německa, Íránu, Chile, Argentiny, Mexika nebo Indie.

Porota udělí ceny v pěti kategoriích (hraný film, hraný film do 5 min, animovaný film, dokumentární film a hudební videoklip) a současně hlavní cenu festivalu.
„V odborné porotě festivalu letos zasednou dramaturg a režisér Jan Gogola ml., režisér Petr Klein Svoboda, scenáristka, režisérka a herečka Lucia Klein Svoboda, dokumentarista Jan Plachý, dramaturgyně a ředitelka festivalu Serial Killer Kamila Zlatušková, scenárista, režisér a kameraman Martin Duba a vedoucí Ateliéru animované tvorby na Fakultě multimediálních komunikací ve Zlíně Lukáš Gregor,“ upřesňuje Monika Horsáková, vedoucí oddělení audiovizuální tvorby, které festival organizuje. Poslední – diváckou cenu – budou moci udělit sami návštěvníci.

Vedle tradičního programu filmových projekcí nabídne Opavský páv tradičně také bohatý doprovodný program.  „Slíbit můžeme opět debaty s filmovými tvůrci, animační pořady pro středoškoláky i veřejnost, odborné workshopy pro studenty či game zónu,“ konstatuje Monika Horsáková.

Festival přijde i s několika novinkami. Tou první je nová podoba festivalové ceny. „Po Lucii Regáskové a Jakubu Cmarkovi jsme tentokrát oslovili Vladimíra Kovaříka, vedoucího Ateliéru průmyslového designu Fakulty multimediálních komunikací ve Zlíně. Skleněné paví pero z 1. a 2. ročníku a kovové pávy z posledních tří ročníků tak vystřídá skutečné paví pero v průhledném tubusu,“ dodává Monika Horsáková. Druhou novinkou bude zahájení provozu sdílených jízdních kol a koloběžek pro studenty a pedagogy fakulty. „Udělali jsme sbírku starých kol, která opravíme a zprovozníme. Dostanou i nový žluto-bílý ,kabát’, odpovídající letošnímu festivalovému vizuálu a také budovám v areálu na Hauerově ulici. V průběhu festivalu budou sloužit hlavně organizátorům, účinkujícím a pozvaným hostům. Po skončení festivalu pak našim studentům a pedagogům,“ upřesňuje Monika Horsáková.

Letošní mezinárodní festival studentského filmu Opavský páv se koná za podpory Slezské univerzity v Opavě a Statutárního města Opava.