Doprovodný program

Program festivalu probíhá v budově Filozoficko-přírodovědecké fakulty na Hauerově ulici č. 4 v Opavě.

ÚTERÝ 8. 5.

◇ 18.00 vernisáž výstavy: Ozvěny páva (chodba u hlavního vchodu)

STŘEDA 9. 5.

ATELIÉR
◇ 9.00–12.00 workshop: Cesta do hlubin filmu (pro střední školy a veřejnost)
Přijďte si vyzkoušet základní filmové technologie.

FOTOKOMORA
 12.00–18.00 workshop: Šimon Pikous – Analogová fotografie (přihlášení předem na opavskypav@gmail.com)
Přijďte si zamáchat a objevit dávné kouzlo práce s ustalovačem a vývojkou.

MÍSTNOST D1
◇ 12.30–14.00 prezentace: Olga Walló – Dabing, nebo titulky?
Jak se pozná dobrý dabing od špatného… Umění dabingu očima české legendy.

DIVADELNÍ SÁL
◇ 15.00–16.00 Táňa Wajs: Masterclass (přihlášení předem na opavskypav@gmail.com)
Populární žánry a jejich výrazové prostředky, ukázka pohybové a herecké prezentace, práce s mikrofonem.

MÍSTNOST D1
◇ 15.30–17.00 Jiří Vávra – Workshop psychologie reklamy
Reklama není jen „Hele, tady to je pecka, kterou by sis měl hned koupit, jinak umřeš“, jedná o mnohem komplexnější médium, vyžadující propojení všech storytellingových, ale i obecných znalostí, kreativity a empatie. Je proslovem k někomu, kdo vás nechce poslouchat. A úkolem kreativce je změnit „Nechci tě poslouchat“ na „Pověz mi o tom něco víc“.

MÍSTNOST D1
◇ 17.00–18.00 prezentace: Patrik Moravec – Rap, jeho vliv a umělecké kvality
Je rap umění? Odkud pochází? A jaký má vliv na dnešní společnost?

ČTVRTEK 10.5.

MÍSTNOST D1
◇ 14.00–15.00 prezentace: Ellen Makumbirofa – Slam poetry
Poezie okamžiku. Úderná autorská poezie. Rap pro bílý. Stát se textem. Každý tomu říká jinak, všichni však mají na mysli Slam Poetry – rychle se rozšiřující žánr. Sám si napíšeš text, pak jej sám prezentuješ před lidmi a po tvém výstupu jsi publikem hodnocen. Naše „slam session“ bude průlet žánrem Slam Poetry spolu s ukázkami nejpopulárnějších slamů.

DIVADELNÍ SÁL
◇ 15.00–17.00 Lenka Vaňková – Workshop flamenka
Pohyb, relax i fantastická zábava! Vroucí rytmy Španělska a lektorka, která naučí tancovat i ty, kteří si dosud mysleli, že pro tenhle typ pohybu se prostě nenarodili…

VÍCEÚČELOVÝ SÁL
◇ 16.00–18.00 speciální projekce: Bufo Alvarius: The Underground Secret 
Radikální svědectví o nejsilnějším známém přírodním psychedeliku, tryptaminu 5-MeO-DMT a žábě Bufo Alvarius ze sonorské pouště. Film je koncipován jako strhující audiovizuální dobrodružství, které umocňují originální zážitkové animace inspirované touto mimořádnou látkou. Po projekci debata s režisérem filmu Filipem Zárubou a odborným poradcem Ondřejem Bahníkem.

ATELIÉR
◇ 15.00–15.15 divadlo: Jakub Plaskura a Adam Poštolka – Stand-up comedy
Góóóól – Rachna Kachna, to to letělo! Jedna z povedených hlášek Roberta Záruby. Ale ne vždy se sportovním komentátorům daří. A to je voda na náš mlýn.

ATELIÉR
◇ 21.00 Afterparty s DJem Dr. Zeppelinem

 

OSOBNOSTI

Šimon Pikous
Absolvent Institutu tvůrčí fotorafie v Opavě. Pedagog oddělení audiovizuální tvorby. V roce 2016 získal 1. místo na CzechPress Photo v kategorii portrét.

Olga Walló
Režie českého znění? Olga Walló. Tuto větu zná každý dospělý televizní divák v Česku. Olga Walló patřila desítky let k základním kamenům českého dabingu. Mezi dlouhou řadou filmů, na jejichž českém znění pracovala, jsou například legendární western Tenkrát na Západě, výpravná Kleopatra nebo seriál Já, Claudius. Vychovala několik skvělých dabingových herců. Mezi nejznámější z nich patří Valerie Zawadská nebo Miroslav Moravec. V současné době přednáší dabing na filmové akademii v Písku, věnuje se i své původní profesi psychoterapeutky, pracuje jako překladatelka a věnuje se i své vlastní literární tvorbě.

Táňa Wajs
Operní pěvkyně a také pedagožka specializující se na populární zpěv, zakladatelka hudební školy Pop Academy a mezinárodního festivalu pro mladé zpěváky International Young Talent Festival.

Jiří Vávra
Head of Creative v digitální agentuře Etnetera Motion s.r.o., kde vytváří reklamní obsah pro klienty jako NIVEA, ŚKODA AUTO, PEPSI, LIPTON, BOŽKOV, CAPTAIN MORGAN, STAROPRAMEN a mnoho dalších.

Patrik Moravec
Alias Professor Cass. Tvůrce Rapového seznamu– největší české databáze rapové hudby.

Ellen Makumbirofa
Umělkyně, která je považována za nejúspěšnější českou slamerku. Na mistrovství Slam Poetry v roce 2016 získala druhé místo, rok na to místo čtvrté.

Lenka Vaňková
Flamenco je pro Lenku životním stylem. Studovala ve španělském Jerezu de La Frontera u Virginie Delgado Olmedy a Matilde Coral. Zúčastňuje se kurzů a dílen se španělskými tanečníky a lektory, jako jsou např. Ińma Ibáněz, Juan Trigueros, Ramón Martinéz, Carmen Ríos, Belén Maya, Matilde Goméz Romero, Francesca Grima „La Chica“.

Jakub Plaskura
Divadelní režisér, herec a student navazujícího magisterského studia Audiovizuální tvorby. Zakladatel a umělecký vedoucí divadelního souboru DRAMKROU.

Adam Poštolka
Student oboru Kulturní dramaturgie. Režisér a herec divadelního souboru DRAMKROU.

DJ Dr. Zeppelin
DJ z Ostravy, který se na parket nebojí vletět s atmosférickým jazz housem a nu jazzem, prosluným swingovými a electro-swingovými songy. Připravte se na odlet, jeho rovné beaty vás s lehkostí vzducholodě vynesou do poslechového nebe.