Opava není jen Bezruč, ale i film

Druhý ročník mezinárodního studentského festivalu diváckého filmu Opavský páv, který se uskuteční od 27. do 29. dubna v Opavě, má být podle jeho ředitelky, Pavlíny Válkové, důkazem, že se rozdíly mezi studentskými a profesionálními filmy postupně stírají. Letošní očekávání jsou o to vyšší, neboť snímky, které se utkají v pěti soutěžních kategoriích dorazily až z daleké Kalifornie, Chile či Buenos Aires. Festival, jehož posláním je přiblížit studentskou tvorbu co nejširšímu publiku a zároveň se zaměřit na různorodost žánrů, letos nově nabídne i pestrý doprovodný program či dopolední promítací bloky pro školy a jeho vyvrcholením bude návštěva herce, scénáristy a režiséra Jiřího Mádla, který s sebou přiveze svůj režijní debut Pojedeme k moři.

pavlina_valkova

Do začátku mezinárodního studentského festivalu diváckého filmu Opavský páv zbývá už jen pár dní. Jste na start druhého ročníku připraveni?

Rozhodně jsme připraveni a moc se na festival těšíme! (úsměv) Musím ale přiznat, že jsem letos ještě o něco nervóznější než vloni. První ročník byl velice úspěšný, laťka byla nastavena opravdu vysoko, a naším cílem je, ji každým rokem zvyšovat. Očekávání od druhého ročníku jsou tím pádem velká.

Zúročili jste mimo zkušenosti z loňské organizace například i inspiraci z některých ať už českých či zahraničních filmových festivalů? 

Samozřejmě čerpáme inspiraci i z jiných festivalů, ať už domácích, či světových, kterých se sami účastníme, ale nejvíc zkušeností jsme nadobyli během realizace prvního ročníku OP. Jak se říká, praxe je nejlepší učitel, a to rozhodně platí, měla pro nás velký přínos.

Jaké je poslání pro tento ročník festivalu a v souvislosti s tím také tvé největší přání?

Posláním festivalu je přiblížit a zviditelnit studentskou tvorbu, co nejširšímu publiku a zároveň se zaměřit na různorodost žánrů. Chceme, aby si každý divák přišel na své. Vzhledem k tomu, že se filmy točí především pro lidi, mé přání je jednoznačné, aby jich na festival přišlo, co nejvíc, a aby odešli nadšení a spokojení. Myslím, že právě letošní ročník bude důkazem toho, jak se stírají rozdíly mezi studentskými a profesionálními filmy.

Před pár dny jste prozradili, že se na festival přihlásilo 132 filmů, mezi nimi i snímky studentů  z Kalifornie, Argentiny, Izraele anebo Chile. Pozvali jste filmaře do Opavy?
Autory filmových snímků jsme pozvali, nyní záleží na tom, zdali jim příjezd do Opavy umožní domovské univerzity a nakolik budou ochotni proplatit jejich náklady na cestu a ubytování. Vyjít vstříc chceme alespoň těm, jež byli nominováni, a tak jim ubytování zprostředkujeme sami. Mezi dalšími státy, odkud studentské filmy dorazily jsou například Írán, Finsko, Španělsko, Nizozemí, Turecko, Portugalsko a mnohé další.

V loňském roce usedla do poroty například herečka Vica Kerekes anebo dramaturgyně a scénáristka Monika Horsáková, která bude v jejím zastoupení i letos. Kdo další ji doplní? 

Mezi letošními porotci bude Yvonne Vavrová, slovenská režisérka, scénáristka, kameramanka, autorka více než osmdesáti autorských dokumentů a pěti celovečerních filmů, z nichž řada získala ocenění na prestižních filmových festivalech. Vedle ní usedne také německo-česká sochařka a designéra Christine Habermann von Hoch a skvadru tří žen doplní scénárista, režisér, kameraman, fotograf a zároveň zakládající člen humanitární organizace Člověk v tísni, Petr Jančárek spolu s hercem, scénáristou a režisérem Jiřím Mádlem.

Podíváme-li se do budoucna: Jaké jsou vaše ambice do příštích let konání festivalu? 

Nyní chceme festival primárně rozšiřovat, vylepšovat a naším hlavním cílem je uspokojit všechny milovníky filmů. Do budoucna budeme rádi, když si festival vybuduje pevné místo nejen v Opavě, ale dostane se do povědomí v celé ČR a za její hranice. Toužíme po tom, aby si lidé nespojovali Opavu pouze s Petrem Bezručem, ale také s filmem.